Monday, 3 March 2014

Syarat Longgar: Cina Nak Jilat Ludah atau 'Perdagangkan' PDRM? Monday, 3 March 2014

Bila sebut PDRM, beberapa rakan cina ketawa sinis. Duduk menikmati angin petang sambil minum ais kacang bersama rakan lama satu sekolah, 3 rakan lama cina sependapat mengatakan 'Polis anjing kerajaan bernilai RM50'. Ais kacang yang sejuk, tiba-tiba jadi mendidih masuk ke kerongkong!

Kawan cina A: "saya orang mana mau masuk polis. Jaga keselamatan? Dia orang sendiri tidak selamat maaa...slalu bikin hal..saya orang senang saja, kasi RM50, settle maa...bisnes lagi ok..dapat bawa polis pegi karaoke kasi amoy!"

Kawan cina B: "apa kerajaan cakap, itu polis cakap OK saja, suruh bunuh orang pun, OK saja...itu serupa anjing wo!!"

Kawan cina C: " sekarang punya polis banyak tidak betul, kalau saya orang boleh masuk polis, saya orang control lagi OK maaa..."

Pendapat sehaluan tapi dari sudut berbeza bila ditanya mengenai kelonggaran syarat untuk cina menyertai PDRM. Betapa rendahnya maruah PDRM dimata mereka.

Apa yang mengejutkan ialah ada kawan mengatakan bahawa tujuan nak menyertai pasukan keselamatan semata-mata nak dapat pakai pistol saja. Untuk tujuan apa tu?

Sasaran untuk menguasai ekonomi, sudah terbukti tercapai. Sasaran seterusnya ialah kuasa keselamatan. Adakah akan tercapai juga? Dipermudahkan? Tidak ada masalah jika ianya dipantau, tetapi mampukan memantau nanti? Apa kata orang yang benar-benar layak dan minat tetapi keputusan peperiksaan tidak cukup syarat?

Demi politik, tunduk boleh raih undi?

Klik [SINI]

Similar To "Syarat Longgar: Cina Nak Jilat Ludah atau 'Perdagangkan' PDRM?"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...